زنبور گزيدگي

زنبور گزيدگي:

زنبورها مهمترین گروه جانوران زهرآگین و قابل توجه از نظر پزشکی هستند. در حال حاضر در ایالات متحده و اروپا زنبور گزیدگی مهمترین علت مرگ ناشی از گزش جانوران زهرآگین محسوب میشوند.

اصولا زنبورها با اهداف دفاعی و به منظور دفع مهاجمان از زهر خود استفاده میکنند.

واکنش معمول به زنبور گزیدگی تورم دردناک و قرمز رنگی به قطر حداکثر 10 سانتی متر در محل گزش می باشد که ممکن است تا چند روز ادامه یابد.

اکثر بیمارانی که بر اثر زنبور گزیدگی فوت نموده اند از نواحی سر، گلو و گردن مورد حمله قرار گرفته اند.

مرگ به دلایل زیر رخ میدهد:

- واکنش ازدیاد حساسیت(در کسانی که سابقه زنبور گزیدگی دارند)

- سمیت زهر(در کسانی که به یکباره مورد صدها گزش همزمان واقع می شوند)

- خفگی بر اثر تورم شدید ناحیه گلو(در کسانی که از ناحیه گردن دچار گزش شده اند)

کمکهاي اوليه:

در اغلب موارد زنبور گزیدگی، دستگاه تزریق به همراه کیسه زهر در محل گزش در پوست باقی میماند. بنابراین جداسازی سریع کیسه زهر از محل تزریق بسیار مهم میباشد.

بهتر است محل گزش با آب و صابون شسته شود. بی تحرک نمودن عضو گزیده شده و بالا نگهداشتن آن نسبت به بدن در کاهش تورم موثر خواهد بود.

بطور کلی افراد غیر حساس که مورد یکبار گزش قرار گرفته اند، نیازی به درمان ندارند. مصرف قرص های آنتی هیستامین برای کاهش تورم و کهیر موثر خواهد بود.

در مسمومیت های شدید سیستمیک، علاوه بر آنتی هیستامین استفاده از کورتون و آدرنالین نیز مفید خواهد بود.

افرادیکه سابقه حساسیت به نیش زنبور را دارند بایستی آمپول آدرنالین را بطور دائم همراه داشته باشند.

زنبور