حشيش

حشیش

مقدمه:

حشیش از برگ و گل گیاه شاهدانه هندی با نام علمی Cannabis sativa بدست می آید. از ساقه انواع پرورشی این گیاه کنف جهت تولید طناب حاصل می شود.

اسامی دیگر حشیش عبارتند از: بنگ، گراس، ماری جوانا، کانابیس

حشیش هزاران سال است که برای مصارف مختلفی نظیر پزشکی، مذهبی و تفریحی به کار برده می شود.

ماده اصلی در حشیش تتراهیدرو کانابینول یاTHC  است. اثربخشی حشیش به میزان جذب THC مربوط است. شروع اثرات حشیش بستگی به راه مصرف و غلظت THC دارد. با گذشت زمان از مقدار THC کاسته می شود.

THC بیشتر از طریق تدخین جذب می شود. تدخین حشیش تقریبا بلافاصله موجب شروع اثرات می گردد، که بعد از 10 – 30 دقیقه به حداکثر رسیده که میتواند برای1 – 4 ساعت ادامه یابد.

15 ثانیه بعد از وارد شدن دود حاصل از حشیش به داخل ریه ها،THC  آماده انتقال به مغز میگردد. در قشر مغز گیرنده های اختصاصی جهت THC وجود دارد که مسئول اثرات فارماکولوژیکی حشیش می باشد.

مصرف خوراکی حشیش جذب و در نتیجه اثرات غیر قابل پیش بینی دارد.

اپیدمیولوژی:

حشیش شایعترین ماده غیر قانونی است که در سراسر دنیا مصرف می شود.

تعداد مصرف کنندگان آن در کشور امریکا بالغ بر 20 میلیون نفر تخمین زده می شود.

در کشور امریکا 85% دانش آموزان یک بار در طول عمرشان از حشیش استفاده نموده اند.

حشیش بعد از الکل شایعترین دارویی بوده که در موارد مرگ و میر ناشی از تصادفات وسایل نقلیه شناسایی گردیده است.(11 تا 33 درصد موارد)

مصرف حشیش در آسیا رشد بسیار سریعی داشته و در جنوب شرق آسیا حتی به 5 تا 7 برابر مواد افیونی رسیده است.

1- آثار حاد: شامل آثار روانی و آثار جسمانی می باشد.

آثار روانی عبارتند از تغییر در عملکرد: حس، درک، شناخت و سایکوموتور

خطر اصلی سمیت حاد ناشی از مصرف حشیش نتیجه افت مهارت های حرکتی و از دست رفتن قضاوت می باشد. که تا 24 ساعت پس از مصرف مختل باقی می ماند.

جنون حاد ناشی از مصرف حشیش گذرا می باشد.

آثار جسمانی عبارتند از:

افزایش تعداد ضربان قلب، ضعف و لرزش عضلانی، پرخونی ملتحمه چشم، افزایش اشتها و احتباس ادراری

- آثار مزمن: بدنبال مصرف مکرر حشیش:

نسبت به آن تحمل ایجاد می گردد. فرد مصرف کننده نسبت به آن وابستگی جسمی و روانی پیدا می کند. در صورت قطع مصرف علائم محرومیت آشکار می گردد.

علائم سندرم محرومیت بدنبال قطع مصرف حشیش عبارتند از:

اختلال خواب، تحریک پذیری، کاهش اشتها، تهوع و بی قراری

مصرف تدخینی حشیش منجر به بیماری های مزمن ریه وسرطان می گردد.

مصرف حشیش توسط خانم حامله منجر به نشانه های بی توجهی، بیش فعالی، رفتارهای تکانشی و بزهکاری در کودک می گردد.

THC با عملکرد بیضه تداخل داشته و منجر به کاهش تعداد و تحرک اسپرم و افزایش اشکال غیر طبیعی اسپرم شده در نتیجه میتواند منجر به نازایی گردد.

درمان مسمومیت حاد:

بدنبال مصرف تدخینی حشیش، علائم و نشانه ها طی 6 ساعت پس از مصرف شروع به ناپدید شدن می گردد. بنابراین در اکثر موارد نیاز به بستری شدن بیمار در بیمارستان نمی باشد.

درطی اقامت در بخش اورژانس توهمات و هذیان های بدبینی بیمار بطور موثری توسط تجویز بنزودیازپین ها درمان می گردد.

بیمارانی که حشیش را بصورت خوراکی مصرف نموده اند، باید زغال فعال را دریافت نمایند