آفت کش ها

آفت کش ها (ارگانوفسفره)

شامل حشره کش ها  و جونده کش ها و علف کش ها مي شوند.

امروزه با وجود افزايش سطح آگاهي عمومي در خصوص مشكلات مصرف آفت‌كش‌ها و همچنين گرايش روز افزون به استفاده از روش‌هاي غيرشيميايي براي كنترل بيماري‌هاي گياهي، علف‌هاي هرز و آفات كشاورزي و بهداشتي، هنوز استفاده از آفت‌كش‌هاي شيميايي از روش‌هاي مهم و كاربردي در كنترل اين عوامل ناخواسته مي‌باشد. هرچند كه امروزه با پيشرفت علم سم‌سازي آفت‌كش‌هاي كم‌خطر و گاهاً با منشاء گياهي وارد بازار شده‌اند كه محبوبيت خاصي در بين كشاورزان و كارشناسان پيدا كرده‌اند.مسموميت ناشي از آفت‌كش‌ها يكي از شايع‌ترين نوع مسموميت است كه ممكن است در تماس اتفاقي افرادي كه اين تركيبات را به منظورهاي مختلف مصرف مي‌كنند، ديده شود.

سموم ارگانوفسفره بوي تند (سير) دارد. سموم ارگانوفسفره به دو صورت مستقيم و غير مستقيم که نياز به متابوليسم نسبي دارد. مهارکننده کولين استراز هستند. اين سموم با متابوليت هاي انها پس از اتصال به کولين استراز باعث مهار آن شده و تحريک علائم موسکاريني و نيکوتيني را به دنبال دارد.

علائم:

علائم موسکاريني شامل اسهال، بي اختياري ادرار، ميوز، افزايش ترشحات ريه، اسپاسم مجاري هوايي، کاهش ضربان قلب، اشک ريزش، استفراغ، افزايش بزاق مي باشد.

علائم نيکوتيني نادرند که شامل  موجدار شدن ماهيچه در سطح پوست، عدم قدرت ايستادن روي پاهامي باشد.

تشخيص مسموميت:

1. سابقه و شرح حال بيمار
  2. علائم باليني
  3. آزمون آتروپين: در اين تست از تزريق آمپول آتروپين به ميزان 1 تا 5 ميلي گرم استفاده ميشود.  به عنوان مثال چنانچه با تزريق 2 ميلي گرم از آتروپين علائم آتروپينيزه شامل تنگي مردمک چشم، خشک شدن مخاط دهان  ديده شود، بيمار مسموم نيست يا مسموميت خفيف داشته و يا شايد مسموميت با علائم نيکوتيني رخ داده باشد، اما اگر با تزريق همه آن مقدار اين علائم بروز نکرد، مسموميت با ارگانوفسفره مسجل ميشود و لازم به درمان آتروپين با دوز بيشتر ميباشد.
  4. اندازه گيري سطح کولين استراز: ميزان کولين استراز که در تماس با ارگانوفسفره ظرف 4 تا 5 ساعت افت ميکند.
  5. بيوپسي از پايان ها ي عصبي محيطي يا مرکزي: اين يک روش تهاجمي است که بيشتر جنبه تحقيقاتي دارد.

·  تجویز اکسیژن
·    کنترل علائم حیاتی و نگهداری آن در حد طبیعی